Riksbyggen välkomnar regeringens satsningar på bostadsbyggande i norra Sverige 2024-09-18, kl 11:30

Riksbyggen välkomnar regeringens satsningar på bostadsbyggande i norra Sverige

I regeringens budgetproposition för 2025 avsätts över 1,5 miljarder kronor för åren 2025–2028 för att främja bostadsbyggandet i norra Sverige, där inflyttningen till de expanderande kommunerna i Norrbottens och Västerbottens län ökar behovet av bostäder.

Dessutom föreslår regeringen att kreditgarantiavgifterna sänks för att ytterligare underlätta byggande i etablerings- och omställningskommuner.

– Regeringens initiativ är en start i rätt riktning för att möta de stora behov av bostäder som uppstår i och med de stora investeringarna i norra Sverige. På Riksbyggen ser vi att samarbete mellan stat, kommun och privata aktörer är avgörande för att skapa hållbara bostäder som bidrar till samhällsutvecklingen i dessa regioner, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Riksbyggen har länge efterlyst en mer aktiv bostadspolitik för att möta Sveriges växande behov av nya bostäder.

– Det behövs långsiktiga och strukturella lösningar för att främja bostadsbyggandet, och regeringens förslag om sänkta kreditgarantiavgifter är ett välkommet stöd som på sikt kommer att bidra till ökad byggtakt. Men bostadsbyggande tar tid, och därför är det också viktigt med åtgärder som kan få igång byggandet snabbare, så att vi kan möta det akuta behovet av bostäder redan på kortare sikt, fortsätter Johanna Frelin.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fem områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald, cirkulär ekonomi samt omvandling av lokaler till bostäder.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Bilder